Огляд ринку праці і кадрів України в 2018 році

«Бренд роботодавця» основний фокус компаній, які представляють різні сегменти українського ринку, протягом  всього 2018 року. Як залучити, мотивувати і утримати фахівців різного рівня, працюючи в умовах, при яких кількість необхідних бізнесу висококваліфікованих фахівців та представників робітничих професій неухильно знижується? основні питання, на які відповідали представники департаментів з управління персоналом провідних національних та міжнародних компаній.

Темпи росту ринку праці в 2018 році, за оцінками фахівців холдингу АНКОР, збільшилися на 7-10%, в порівнянні з 2017 роком, про що говорить зростаюча кількість вакансій. Ще одним яскравим трендом 2018 року є продовження нерегульованого відтоку за кордон не тільки висококваліфікованих фахівців, а й представників робочих спеціальностей.

Огляд ринку рекрутменту (пошук і підбір кваліфікованого персоналу) за галузями

2018 рік зіграв важливу роль для IT ринку України. Україна увійшла в топ-25 найбільших експортерів інтелектуального продукту в світі, за даними International Trade Centre, в рейтингу інновацій наша країна перескочила відразу сім сходинок та опинилася на 43 місці з 126 країн!

40% витрат в IТ сфері в 2018 році було спрямовано на програмне забезпечення та хмарні сховища для збереження даних. В середньому, штат компаній збільшився на 15%, а зростання заробітних плат - на 13%. У 2018 році, як і раніше, в топ-5 найбільш популярних мов програмування увійшли Python, Java, JavaScript, C # і PHP, а мовами, на які був найбільший попит, стали: JavaScript, SQL, Java, Python і C#.

Найбільшу заробітну плату компанії пропонують технічним менеджерам, DevOps інженерам, Data Science та машинне навчання,  back-end програмістам.

Несподіваним виявився факт спаду попиту та обсягу заробітних плат в напрямку мобільних розробок та ігор. IT-галузь має великі плани на 2019 рік. Значний відсоток інвестицій спрямований на штучний інтелект, віртуальну реальність, машинне навчання та автоматичне прийняття рішень. Передбачено запуск 5G-рішень для корпоративного сектора.

Також до 2020 року планується вирішити питання пов’язане зі збереженням даних, так як незабаром типові сховища не зможуть вмістити всієї інформації. Найбільшим попитом, за нашими прогнозами, будуть DevOps інженери, Java розробники, blockchain розробники та test automation інженери.

Планується підвищення заробітних плат на 15-20% і як і раніше, в більшості компаній вони прив'язані до курсу долара. На початку 1 кварталу 2019 року, кількість вакансій збільшилася на 23% по відношенню до 1 кварталу 2018.

Ринок медицини і фармацевтики демонструє стабільне зростання, проте спостерігається високий дефіцит професійних кадрів. Роботодавці утримують своїх співробітників, оскільки знайти заміну стає вкрай складно, особливо з урахуванням збільшення релокації (переїзду на інше місце в рамках однієї компанії) професійних кадрів в Європу. Закладений в бюджети компаній ріст фонду заробітних плат +10/15% не покриває запити фахівців, які готові розглядати перехід в іншу компанію за умови + 30-40% до існуючої заробітної плати. При цьому, за нашими даними, молоді фахівці не часто прагнуть напрацювати експертизу, а орієнтовані на фінансові умови.

Найбільш популярними на ринку, як і раніше, є медичні представники, менеджери по роботі з ключовими клієнтами, регіональні менеджери, фахівці з реєстрації і фармаконадзору.

У 2018 році на ринку банківських та фінансових послуг компанії зверталися до пошуку фахівців середньої ланки для зміцнення функції продажів і закупівель. З боку страхових компаній був інтерес до підбору фахівців з врегулювання збитків, а також до фахівців з документообігу.

У другій половині 2018 року фінансові компанії підвищили заробітні плати для співробітників, в середньому, на 10%.

У 2018 році на ринку inhouse (HR, бухгалтерія та юриспруденція) збільшилася кількість вакансій, резюме в сфері управління персоналом, юриспруденції, особливо в сфері бухгалтерії та фінансів. Найактивнішими кандидатами в 2018 році були бухгалтери на різні ділянки, в основному, через бажання збільшити рівень доходу.

Зросла кількість вакансій у сфері оподаткування, в фінансових та юридичних аспектах. Підвищення попиту на бухгалтерів та юристів пов'язано, швидше за все, з постійними змінами в законодавчій базі, в податковому кодексі України, а також з появою подібних позицій в структурах компаній. У порівнянні з 2017 роком до 2018 року, кількість резюме в сфері HR збільшилася майже на чверть, причиною чому були, в основному, організаційні та структурні зміни в компаніях. В середньому, зарплати на вищевказані позиції в 2018 зросли в національних компаніях на 10%, а в міжнародних компаніях - до 15%, в порівнянні з 2017 роком.

Кадровий ринок в регіональному розрізі

Дніпро

Ринок праці Дніпра, за оцінками експертів АНКОРа, входить в топ-3 найперспективніших в Україні. За ступенем відкритості та кількістю пропозицій він поступається тільки Києву і Харкову. Промисловий регіон з розвиненою інфраструктурою є привабливим для фахівців технічних професій. У Дніпрі безліч пропозицій для фахівців в області продажів В2В та В2С, а також IT. Протягом 2018 спостерігалося постійне зростання активності роботодавців на Job-сайтах, а лідируючі позиції в Дніпрі займають вакансії в сфері торгівлі, логістики, а також топ-менеджменту. До числа очікуваних тенденцій 2019 року ми відносимо продовження зростання рівня заробітних плат в регіоні, який ми зазначали у всіх сферах зайнятості протягом 2018 року.

Харків

В період 2018 року на лідируючі позиції за кількістю відкритих вакансій вийшли наступні галузі: виробничі напрямки, торгівля, транспорт, IT технології, нерухомість. В середньому в 2018 році вакансій в Харкові по цих сфер стало на 11-14% більше. Середня заробітна плата до кінця року виросла на 19% в порівнянні з початком 2018. Найближчим часом можна очікувати зростання кількості пропозицій для менеджерів, банківських службовців і працівників цивільного будівництва.

Київ

Серед найбільш затребуваних фахівців являються маркетологи, менеджери з продажу, менеджери з розвитку бізнесу, IT-фахівці, продакт-менеджери, технічні фахівці. Середньорічне зростання заробітних плат склало 12%.

Львів

У 2018 році ринок праці зростав помірними темпами. Постійний попит був на робочі спеціальності на виробництво, технічних фахівців зі знанням іноземних мов, від початкового рівня до топ-менеджерів, менеджерів з продажу, фахівців в сфері IT, маркетологів, медичних представників. Роботодавці звертали увагу не тільки на професійні навички, а й на особистісні якості, що часто ставало вирішальним при прийнятті остаточного рішення про прийом на роботу. Розвинені комунікативні навички, вміння переконувати і відстоювати свою точку зору тепер важливі не тільки для фахівців сфери продажів, але й для інших спеціальностей, в тому числі і технічних.

Одеса

Ринок праці продовжує стабільно зростати. Можна з упевненістю сказати, що це - ринок кандидата. Як і раніше найбільш затребуваними є фахівці сфери продажів В2В, товари народного споживання, медицина і фармація, інженери на виробництво, логісти та IT фахівці. Основними факторами для прийняття рішення про зміну місця роботи є фінанси і можливість релокації за кордон. З боку роботодавців ми відзначаємо, практично по кожній вакансії, обов'язковим є знання англійської мови та досвід роботи, аналогічний анонсованому у вакансії.

Огляд ринку стаффінга (робочі спеціальності)

Друге півріччя 2018 року демонструє зростання зарплатних очікувань у всіх категорій персоналу на ринку стаффінгу. Виробничі компанії піднімають заробітні плати, оскільки утримати персонал на існуючі умови (або знайти заміну) досить складно. Деякі підприємства за 2018 рік переглядали заробітні плати своїх співробітників два рази, а також пропонували соціальні пакети (медичне страхування, корпоративний спорт  (йога, тренажерний зал) і т д. У зв'язку зі зростаючим дефіцитом персоналу та трудовою міграцією підприємства розширюють зони пошуку кандидатів та організовують регіональні розвозки, розглядають людей без аналогічного досвіду роботи, проводять дороге навчання, тим самим перекривають дефіцит кваліфікованого персоналу. Багато кандидатів відзначають зростання кількості пропозицій з працевлаштування.

В 2019 ми очікуємо збереження вищезгаданих тенденцій.

Огляд ринку HR-консалтингу

У 2018 році роботодавці отримали справжній виклик: навчитися ефективно управляти командами, що складаються з різних поколінь. На сьогоднішній день в робочому процесі компаній беруть участь представники різних поколінь: від т.зв. «Бебі-бумерів» (1943-1963 р.н.) і до т.зв. «Покоління Z» (1995-2010 р.н.). Разом зі змішанням поколінь відбувається зміщення «ієрархічного віку», при якому все частіше можна зустріти 25 річного керівника, з підлеглими 35-55 років.

Новий та абсолютно неприйнятний раніше тренд - заохочення співробітників за помилки. Період постійних змін і трансформацій призвів роботодавців до розуміння необхідності культивувати серед персоналу гнучкість, адаптивність та ініціативність. Так званий підхід Test & Learn дозволяє компаніям знаходити інноваційні рішення, запропоновані самими ж співробітниками з метою виправити свої помилки.

Третій, дуже важливий тренд в сфері Talent management - зміщення акцентів з hard skills (спеціальні професійні знання і навички) на soft skills (особистісні якості, що сприяють досягненню успіху на роботі). Саме тому дуже популярним є тестування співробітників і кандидатів на EQ (емоційний інтелект); тренінги з лідерства, емпатії, роботі в команді. У деяких українських компаніях з'явилася посада «Спеціаліст по щастю» - на наш погляд, це найоптимістичніший тренд 2018 року.

Огляд ринку аутсорсингу і аутстаффінгу

Популярність аутсорсингових послуг продовжує зростати. При цьому компанії орієнтуються не тільки на послуги кадрового та бухгалтерського адміністрування, а й на впровадження і підтримку HR-інструментів, котрі впливають на підвищення ефективності та зниження відтоку персоналу. Компанії фокусуються на залученні і створенні оптимальних умов для продуктивної роботи представників різних поколінь.

Територіальний директор компанії ANCOR Ukraine Юрій Перч: «Основним завданням роботодавців в 2018 році і в подальшому, ми бачимо комплексну роботу з утримання персоналу. Якщо дивитися з економічної точки зору, то виїжджаючі за кордон люди 25-50 років роблять економіку «безкровною». Але, якщо ми подивимося на економіку очима трудових мігрантів, то зрозуміємо, що вони просто шукають кращі умови роботи. А це означає: щоб утримати їх в економіці, потрібно створити тут найкращі умови. Крім виплати своїм співробітникам конкурентоспроможних заробітних плат і розробки соціальних пакетів компанії мають вкладати кошти у власний імідж та забезпечувати стійке зростання. І займатися цим необхідно системно.

Для економіки України, звичайно ж, вигідніше створювати робочі місця на території держави, ніж отримувати від своїх громадян «перекази грошей з-за кордону», особливо з урахуванням кваліфікованих кадрів, на навчання яких державою витрачені значні ресурси та багато років.

З іншого боку, ми розуміємо, що тренд так званого робочого туризму (при якому працівник переміщається з країни в країну, ніде не залишаючись на постійне місце проживання і повертаючись на Батьківщину) - це загальносвітова тенденція, до якої долучилась і Україна, що є нормальним та прогнозованим процесом у відповідь на глобалізацію.»