Як змінився ринок праці в Агрогалузі за час карантину
До переліку публікацій

Як змінився ринок праці в Агрогалузі за час карантину

Переважна більшість агропромислових компаній не відчувають кризу

Зберегти стабільність вдалося більш ніж 70% опитаних бізнесів, і менше третини респондентів охарактеризували ситуацію як «тривожну».

Наталія Щетініна, Консультант з підбору персоналу, індустріальний напрямок АНКОР Україна

За нашими спостереженнями, агросектор найменше постраждав від карантину. Це стосується виробничих підприємств, постачальників насіння, ЗЗР та інших товарів. Агро — один із найбільш інвестованих секторів, тому проблем із фінансуванням більшість великих компаній не відчувають.

Інша ситуація у невеликих фермерських господарств. Оскільки деякі постачальники насіннєвого матеріалу через карантин припинили кредитні продажі, то у них можуть бути проблеми з закупівлею матеріалу. Виходить замкнене коло: немає матеріалу — немає врожаю і продажів, немає продажів — прибутку також не буде. В такому разі існування компанії під загрозою.

Цікаві факти

Більшість великих та середніх агрокомпаній не відчувають кризу — 87,5% і 85,7% відповідно вказали, що у них все як завжди.

Меншим компаніям (зі штатом 20-50 співробітників) важче — лише 60% із них вказали, що у них все стабільно.

Відсоток агрокомпаній, які зберегли обсяги й продажі, — вищий

Вдвічі більше компаній мають стабільні обсяги виробництва продукції; на кілька відсотків переважають і ті, хто зберіг показники продажів. Більше 10% виготовляють та продають/тільки продають навіть більше.

Олександр Сухнацький, Партнер рекрутингової компанії AgriPersonnel

Оскільки агробізнес має свої процеси, жорстко прив'язані до сезонності, він не може собі дозволити почекати з чимось на карантині. Більшість компаній повноцінно працюють. Якщо агрохолдинги працюють, то дистрибуційні та сервісні компанії — також.

Цікаві факти

12,5% компаній зі штатом 500+ вказали, що вони виробляють та продають більше продукції, ніж у докарантинний період.

Більш ніж у половини фермерських господарств обсяги продажів не змінилися, у трейдерів навпаки — 50% компаній вказали, що обсяги погіршились.

Третина агрокомпаній лишила відкритими всі вакансії

Ще третина відзначила, що деякі вакансії втратили актуальність (менше половини), майже кожна п'ята опитана компанія заморозила набір (ситуація залежить від того, чи відчуває компанія кризу).

Антоніна Маринченко, HR-менеджер «Укрпромінвест-Агро»

Логічно, що в агросекторі ситуація з рекрутингом більш оптимістична порівняно з іншими галузями, де багато вакансій «заморозили». В агробізнесі дорога ложка до обіду: набір персоналу прив'язаний до сезону, який у нашій компанії, наприклад, розпочався наприкінці лютого. До того ж, аграрна сфера годує країну (наприклад, ми виробляємо цукор, борошно, гречку) — причому не тільки свою, тому на неї не розповсюджується низка обмежень, які зачепили інші бізнеси. Агрокомпанії не можуть заморозити набір у розпал сезону, адже саме це — критично для успішності врожаю, а відтак і бізнесу.

Щодо найму на перспективу, такі проекти також зазвичай не відстрочуються — адже йдеться про успіх та ефективність наступного сезону.

Наталя Щетініна, Консультант з підбору персоналу, індустріальний напрямок АНКОР Україна

Карантин мінімально вплинув на рівень пропонованих заробітних плат у великих і середніх гравців у агросекторі. Не варто забувати і про професійну експертизу пошукачів. При наймі професіоналів роботодавці особливо не торгуються в фінансових питаннях.

Далі - за посиланням: https://analytics.robota.ua/agro/

Інші публікації